Saturday, June 2, 2012

asasi sains UMS

salam and hi everyone. :)

alhamdulillah. aku dah selamat bertapak di bumi sabah lebih kurang dua minggu.
hehe. sampai hilang excited aku. oke first time sampai K.K,, teruja kerana yeahh
not bad laa mcm KL tp tak la sehebat KL. haha. thanks a lot to pakcik JIHA yg
fetch kat airport, yg tlg bwa pg dftr ums, bawa gi beli brg2. next story pasal msm.
atau nama penuhnya MINGGU SUAI MESRA yg aku sndiri tak nampak tang 
mana ber suai mesra nya punn. haha. jodoh aku dgn Jiha mmg agak kuat. serumah,
sama group. jadinya mmg melekat jela 24jam. 

sebagai budak asasi, kami dapat 3 baju free. act KPT yg tanggung. hehe

baju batik rasmi

baju korporat

tshirt rasmi asasi 3rd batch

sepanjang minggu orientasi. semuanya oke je kot. malas nak komen
lebih2. haha. ambil mana yg baik jelaa.. oke group ak no 18. yang
bestnya ahli group 18 semua sempoi dan gila2 punya budak. so, gempak
laa. hehe tp next week dah start kelas, so susah la nak lepak sama dahh.
*aduhh tak taw lagi kelas apa ni. kene balik ke ums segera. hehe

group 18 :)

disebabkan pesta keamatan kitaorg dpt cuti. jadi aku pun pergi la
melawat ke beberapa tempat di sabah. KK rasanya dah habis 
round dah. hehe mall je pun yg banyak. juga sempat lepak dgn
kawan2 di 1 BORNEO. terima kasih jugak kpd makcik Noraini
dgn pakcik Hardy yg banyak membantu dan membawa aku pusing
sabah. hehe. gambar punya turn lagi. let's see....  :)

with makcik noraini


dgn bunga raflesia. besar kann


main ikan. hehe geli

next week mula lah kehhidupan aku sebagai pelajar asasi.
are u ready for ur class, tutorial, asgmnt, prsntation bagai.
hehe. be strong. come on rinaa.. oh yeahh  :)
kpd anda yg baca yg sebaya dgn aku. 'UMS BEST' 
silalah jeles, haha. insyaALLAH andai aku free nnti
ak update lg.tp kemungkinan kecik la. oke. gtg. chiaww 





57 comments:

  1. search kt google psl asasi sains ums trjmpa lak blog ne..sya senior kmu, asasi sains yg first batch...:)

    ReplyDelete
  2. ouh yeke. segan pula dibuatnye, hehe :)

    ReplyDelete
  3. Salam sya lepasan spm2013 bole ceriita sikit x tentang kelebihan study di asas ums..masih kurang blog yg critakan detail cara blajar n lain2 di ums

    ReplyDelete
    Replies
    1. special la sikit sbb 3 sem. asasi lain n matrik just 2 sem. kelebihan dia so far pasal kuota la kot. and fyi kalau bt asasi kat ums. degree for sure ums jgk. cannot further kat u lain unless kau apply swasta lah. cara belajar mcm matrik jugak sama. silibus pun sama. pg kelas. tghri tutorial. ptg lab. camtu la rutin setiap hari. kelas start jam 8. hbis lab around 4.30 to 5.00pm.

      Delete
    2. akak, nak tanya sikit. saya pelajar spm 2014. kalau dapat tawaran buat asasi sains kat UMS, semua ditaja eh? Kena bayar apa apa tak?

      Delete
  4. salam. saya lepasan spm 2013. boleh tanya tak asasi sains ums ni menjurus ke arah medic tak atau pun doctor?

    ReplyDelete
  5. kalau score bagus. 3.7 and above boleh la buat medic. sbb utk asasi mmg da ada kuota dia sendiri. if ramai yg 4 flat. chance utk bt medic for those yg 3.7 kurang la. but so far tak rmai pun yg boleh score 4 flat

    ReplyDelete
  6. Saya nak tanya sikit... syarat kelayakan minima masuk Asasi Sains di UMS ni brapa ekh??.. rsa nya lau dpt 8A but got 1C for Add Math dpt x?

    ReplyDelete
  7. just want to know... program asasi sains ums ni dpt elaun jga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. yup ada elaun for each sem

      Delete
  8. Just nak tanye..klau pelajar dr semenanjung macam mane erkk cara pendaftaran n one more thing ade ke pihak ums yg akn jempat kite kat airport

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. ada tu nanti diorang call mintak confirm kamu nak naik bas tak. ada orang tggu d airport jgn risau eh. pndftrn ikut je orang yg akn bawa kamu nanti.

      Delete
  9. Assalammualaikum. Tumpang tanya. Saya dpt asasi sains di UMS. Saya baca lepas graduasi saya hanya boleh smbng dekat UMS sahaja. Boleh ke saya ambik degree dekat universiti lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far ada je yg amek degree u lain tp swsta la. sebab lepasan asasi sains ums tak boleh isi upu for degree.

      Delete
  10. Assalamualaikum kak, sye x lama lagi nk spm.. Dan bercadang nk masuk asasi.. btw akak dlu spm brape ye.. bukan ape. org kate nk masuk asasi ni susah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha 5A je, but no C la. try la mnx manatw dpat. good luck then

      Delete
  11. salam , kak . sya nk tnya best tak asasi ums ni ? sya dah isi upu and ambik course ni .

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sha Allah mna2 asasi pon best dik

      Delete
  12. Assalamualaikum kak,,saya bt imascu n kate imascu saya layak amek asasi dekat ums,,tp saya nk tau yuran pengajian mcmana?mahal x??

    ReplyDelete
  13. so kakak sekarang sambung course apa kat ums?

    ReplyDelete
  14. assalammualaikum akak.please lah jawab.btw kat sini yang tanggung nya universiti ni kan?semasa asasi ni lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua university tanggung. makan je tanggung sndri

      Delete
  15. hi akak. asasi sains ni ada berapa subjek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. basically sains subjek fizik kimia bio math. tambahan tasawur english hubungan etnik. cmtu la

      Delete
  16. Maaf nk tny,elaun diberi x?berape?klau flight ,ade x diberi elaun?

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum kak. Nak tanya, kalau belajar asasi sains ums, memang tak ada degree dentistry di ums ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Yup. Ums xde dentistry

      Delete
  18. Assalamualaikum akak asasi 3 sem brapa tahun?setahun ke atau setahun setengah?

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum akak asasi 3 sem brapa tahun?setahun ke atau setahun setengah?

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum,akak.nk tnya skit..berpa syrat minima masuk asasi ums ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kene cek laman rasmi asasi sains ums.

      Delete
  21. Salam. Saya nak tanya klu sambung degree di UMS course apa yg ditawarkan?

    ReplyDelete
  22. Salam. Saya nak tanya klu sambung degree di UMS course apa yg ditawarkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cek dkt laman rasmi ums

      www.ums.edu.my

      Delete
  23. Salam,saya nk tnya apa syarat kelayakan untuk masuk ke UMS bagi asasi sains

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cek dekat laman rasmi asasi sains ums

      Delete
  24. slm,bila tarikh kemasukan asasi sains di UMS untuk tahun 2016 ni ye? dan lagi satu, ada ambilan kedua asasi tak dalam tahun 2016 ni..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hujung mei kalau x silap. ada je second intake. kalau xdpt tawaran ada pilihan utk buat rayuan kan. so geng2 rayuan ni la yg masuk ambilan kedua

      Delete
  25. Kak, after asasi sains boleh smbng engineering tak?

    ReplyDelete
  26. Kaka nak tanya elaun yg diberi setiap semester berapa? Dan yuran pengajian tu bayar dgn duit sendiri @ dgn elaun?

    ReplyDelete
  27. Kaka nak tanya elaun yg diberi setiap semester berapa? Dan yuran pengajian tu bayar dgn duit sendiri @ dgn elaun?

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum kak. Apa course yang boleh sambung lepas asasi sains?

    ReplyDelete
  29. Hi,sy nk tnya kak.. Apa subjek yg trmasuk dlm course asasi sains di UMS (including yg tambahan). Boleh akak cerita in detail skit. Tq

    ReplyDelete
  30. Hi,sy nk tnya kak.. Apa subjek yg trmasuk dlm course asasi sains di UMS (including yg tambahan). Boleh akak cerita in detail skit. Tq

    ReplyDelete
  31. Salam kak. Cuti raya utk asasi brp hrbln eh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depend juga raya bulan brp. Klau kebetulan kne cuti sem dpt la cuti seminggu

      Delete
    2. Depend juga raya bulan brp. Klau kebetulan kne cuti sem dpt la cuti seminggu

      Delete
  32. Salam kak. Cuti raya utk asasi brp hrbln eh ?

    ReplyDelete
  33. Akak saya pelajar spm 2016. dan result sya hnye 5a. adeker plajar yg 5a dr semananjung dpt ums?

    ReplyDelete
  34. akak saya nie plajar spm 2016.saya ingin menyambung di ums tapi sya hanya 5a dn ingn ambil asasi snc 2017.Adaker plajar yg 5a dr semnanjung di ums

    ReplyDelete